Akadálymentes változat
TELEPÜLÉSÜNK BEMUTATÁSA

Tiszagyenda település Jász-Nagykun-Szolnok megye észak keleti részén helyezkedik el Szolnoktól 50 km-re, a Tisza tó térségében. Kis községünk 1076 főt számlál. A község elnevezése a Dzsandi személynévből keletkezett. Feltehetően ennek török nyelven a Yandi kifejezés felelt meg, melynek jelentése, az, aki visszatért. A község területének felszíne nagyobb részben sík, de több kisebb-nagyobb domb, halom is emelkedik rajta. A település nyugati határa a Tisza, más helyeken természetes folyóvíz nem fordul elő. A Tisza közelsége idegenforgalmi szempontból kedvezően hat a településre. A természet megismerése, a horgászat, fürdőzés lehetősége egyre jobban vonzzák a turistákat.

A szőlőtermesztés szempontjából jó természeti adottságokkal rendelkeznek a dombos, homokos területi részek. Ezek ellenére idegenforgalmi szempontból még nem igazán fejlett településünk, bár az Önkormányzat fokozatosan tesz lépéseket ennek eredménye érdekében. Közterületek parkosítása megtörtént, már falusi vendégház is épült a településen. Az elmúlt 4 évben a közintézmények felújításra és valahol átépítésre is kerültek, mely vonzó lehet egy- egy idelátogató számára.

Sajnos a településen kevés a munkalehetőség, ezért a lakosság nagy része a városokba megy el dolgozni, a férfiak nagy része csak hét végén jár haza családjához. A kereskedelemben kb. 20 fő dolgozik, közalkalmazott, köztisztviselő 36 fő. Az átlagjövedelem messze elmarad a létminimumtól. Évek óta figyelemmel kíséri a községi vezetés a lakossági problémákat, igényeket, és igyekszik javítani a helyzeten. Ebben nagy segítségre van a Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat. A legfőbb problémák a következők: munkahelyek hiánya, alacsony jövedelmi szint okozta létbizonytalanság, aluliskolázottság okozta kisebbségi érzés, a családok szétesése. Ezen problémák kialakulása és már-már állandósulása miatt a Község életében egyre növekvő szerep jut a Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat tevékenységének.

A település Önkormányzata a törvényeknek megfelelően teljesíti a törvényi kötelezettségeit és a lehetőségekhez mérten még önként is vállal feladatokat. Így működteti a törvény által nem kötelező Családsegítő Szolgálatot, továbbá ennek keretében az Információs Tanácsadó Szolgálatot is, azon célból, hogy a már említett problémák megoldásra találjanak.Településünk rendezési terve és helyi építési szabályzata megtekintése itt.
Településünk arculati kézikönyve megtekinthető itt.