Tiszagyenda Község honlapja

Hírek » Gelei József cikke - Új Néplap

archív

Ha augusztus, akkor nemzetközi kerékpáros Grand Prix-verseny Tiszagyendán. A sportág megyei szerelmesei öt éve már, hogy visszatérő vendégekként köszönthetik a profi bringásokat. Idén aztán Törökszentmiklós is beszáll a rendezvénybe.

Az elmúlt esztendőkben Tiszagyenda és térsége, elsősorban Tiszaroff és Fegyvernek adott otthont a Bentonexpress kerékpáros Grand Prix-viadalnak, mely aztán tavaly szolnoki, idén pedig törökszentmiklósi helyszínnel bővült.

- Nagy örömünkre szolgál, hogy egy újabb településen mutatkozhatnak be az ország legjobb bringásai - felelte érdeklődésünkre a magyar országúti válogatott szakvezetője, a tiszagyendai illetőségű profi alakulat, az ORA Hotels-Carrera menedzsere, Stubán Ferenc. - Pénteken 18 órától, Törökszentmiklós belvárosában, a Piactérnél egy órás plusz egy körös kritériumversenyt rendezünk, melyen hat nemzet tizenegy profi klubjának, valamint Magyarország legjobb utánpótlás együttesének a kerékpárosai szállnak nyeregbe.

Egy nappal később aztán a szokásos helyszínen, a gyendai polgármesteri hivatal elől rajtol el a Tiszagyenda GP névre keresztelt, 160 kilométeres oszágúti verseny.

- Ezúttal nem a Kékestetőt veszik célba a kerekesek, hanem Tiszaroff felé alakítottunk ki egy körpályát - tudtuk meg a házigazda szerepkört immár évek óta magára vállaló tiszagyendai polgármestrtől, Pisók Istvántól. - A délután fél kettes rajt után várhatóan 17 óra magasságában érnek célbe a legjobbak.

Az indulók névsorát böngészve nincs okuk a panaszra a kerékpározást kedvelők egyre népesebb táborának. Az országúti viadalon tekerő tizenegy csapat tagjai között - a KSI utánpótláskorú fiataljai a második napot kihagyják - több jól ismert bringás található.

- Két országúti válogatott (magyar, szlovák), valamint három kontinentális profi csapat (ORA Hotels-Carrera, Tusnád, Graz) is elküldte nevezését a kétnapos eseményre, így nagy harc várható a dobogós helyezésekért - vélekedett az esélyekről Stubán Ferenc.

Ha csak azt nézzük, hogy a 2008-ban és 2009-ben Tiszagyendán győztes, tavaly másodikként célba ért Ivanics Gergőnek olyan hazai kihívói lesznek, mint az idei időfutam bajnokságot szenzációs, 49 km/órás átlagsebességgel megnyerő Fejes Gábor, vagy a 2010-ben U23-as bajnokságot nyert Molnár István, izgalmas viadal várható. És akkor még nem is beszéltünk a gyendai színeket képviselő bringásokról: Lovassy Krisztián talán a jelenleg legjobb formában lévő magyar kerekes, már 79 olimpiai pontot gyűjtött össze a kvalifikációs versenyeken. Simon Péter a román és a szebeni körversenyen is az élmezőnyben végzett, Cziráki István 2009-ben országúti magyar bajnok volt és az új nemzedék képviseletében már számolni kll a 2010-es ifjásúgi bajnokkal, ifjabb Stubán Ferenccel is.

A külföldiek közül mindenképpen édemes kiemelni a szerb bajnok Dér Zsoltot, valamint az osztrák profi alakulat sztárját, a cseh származású sprintert, Jan Homolkát.

A program

Törökszentmiklós, péntek, 17 óra: csapatok bemutatása
17.30: bemelegítés
18 óra: rajt a Piactéren
19 óra: befutó
Tiszagyenda, szombat, 13 óra: bemelegítés
13.30: rajt a polgármesteri hivatal elől
17 óra: befutó

Forrás: szoljon.hu SZOLJON