Tiszagyenda Község honlapja

Hírek » Szilvási Zsuzsa cikke - Új Néplap

archív

Talán még annál a bizonyos fehér hollónál is ritkább, amire dr. Vaszily Edit vállalkozott. Frissen végzett orvosként ugyanis Tiszagyendán vállalt háziorvosi praxist.

A gyendai orvosi rendelőbe lépve fiatal hölgy fogad, akit első pillanatban inkább néznénk egyetemista diáknak, mint felelősségteljes, komoly doktornőnek. Pedig dr. Vaszily Edit több mint egy esztendeje felügyeli a település lakóinak egészségi állapotát. A fiatal orvos ráadásul teljesen ismeretlenül csöppent Tiszagyendára tavaly év elején.


— Debrecenben végeztem az orvosi egyetemet, a családom pedig Borsodivánkáról származik – meséli. – A rezidensidőmet a miskolci kórházban töltöttem és akkor döntöttem úgy, hogy a háziorvoslást választom. A nagy intézmények hierarchikus rendszere ugyanis nem igazán nekem való, egy vidéki praxisban sokkal önállóbban, szabadabban dolgozhatok. Ez természetesen jóval nagyobb felelősséget is jelent, hiszen a döntés terhe is rám hárul minden esetben.

S hogy miként került épp Tiszagyendára az alig 28 esztendős orvos? Ez szinte a véletlennek köszönhető.

— Amikor szabad praxist kerestem, fontos szempont volt, hogy a családomtól lehetőleg ne kerüljek túl távol. Gyenda éppen belefér abba a hatvan kilométeres körzetbe, amit meghatároztam – emlékszik vissza. – Ráadásul a férjem kenderesi származású, így ő viszonylag jól ismeri ezt a környéket. Amikor először jöttünk el szétnézni, azonnal megtetszett a település és szerencsére gyorsan elfogadtak, befogadtak az itteniek. Persze a legtöbben először meglepődtek, amikor meglátták, ki fogja őket gyógyítani, de később ez nem okozott problémát.

Így most egyedül viszem a közel ezer fős gyendai vegyes praxist, emellett pedig Abádszalókon és Kunhegyesen is ügyelek. Nyilvánvaló, hogy emellett igen kevés szabadidőm marad, de amikor csak tehetem, a páromnak segítek a házunk csinosításában. Az elmúlt egy évben a kezünk munkájának köszönhetően sikerült szinte teljesen felújítani a házat, de ha tehetem, szívesen horgolok vagy kötögetek is. Szóval úgy érzem, sikerült teljesen beilleszkedni új életembe, s bízom benne, hogy hosszú távra telepedtünk le Tiszagyendán.

Forrás: http://www.szoljon.hu