Tiszagyenda Község honlapja

Hírek » Leleményes hőseink program és Helyi érték kiállítás Tiszagyendán

2015.03.09

A „Leleményes hőseink” program a tudatos közösségi cselekvés kultúráját kívánja átadni a közösségi művelődés eszközrendszerével az érdeklődő fiatalok számára. A Nemzeti Művelődési Intézet felhívására helyi fiatalok – Molnár Csenge, Apostol Erika és Rézsó Erzsébet – a településért aktívan cselekvő példamutató személy felkutatását határozták el, s megtalálták Sárközi Sándor írót, aki Tiszagyendáról is számos krónikát és könyvet írt.


A kutató diákok bemutatták Leleményes Hősüket a tiszagyendai művelődési házban, közel 40 kisiskolás és felnőtt érdeklődő előtt. Felkészítő tanáruk Simai Mihály, a helyi általános iskola tanára volt.
A program keretében jött létre egy helyi értékeket bemutató kiállítás, a Könyvtár, Információs és Közösségi Hely és a Szivárvány Asszonykórus közös szervezésében. Sztrunga Brigitta, a Közösségi Hely kulturális közfoglalkoztatás keretében megbízott vezetője nagy hangsúlyt fektet a helyi értékek feltárására. Nagy segítséget nyújtottak a kiállításhoz a faluközösség tagjai, akik lelkesen felajánlották féltve őrzött családi kincseiket a bemutatóra.


A régi családi képek, kézi készítésű csipkék mellett bemutatásra került egy gyönyörű harci vért is, amit a Tiszagyendán lakó Őzse Ferenc készített.
Meghívott kiállító és zenei előadó volt Molnár József, az Életet az éveknek Alapítvány megyei elnöke is, aki hangszer-gyűjteményét tárta a nagyközönség elé és meg is szólaltatta értékes régi hangszereit. A programot az általános iskola minden diákja meglátogatta.


A tiszagyendai Könyvtár, Információs és Közösségi Hely kiemelkedő szakmai munkát végez, mely példaértékű lehet megyeszerte. A közösség fejlődése feltételezi a további együttműködést és a hosszú távú tervezhetőséget.


Hajnal László


Forrás: http://www.nmi.hu
A teljes cikk megtekinthető itt.